Naujiena

Pagalba Rytų Ukrainai tęsiant psichosocialinės reabilitacijos, krizių intervencijos ir savižudybių prevencijos tarnybų kūrimą

2019 06 22


 
Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras 2018-2019 m. įgyvendina projektą „Pagalba Rytų Ukrainai tęsiant psichosocialinės reabilitacijos, krizių intervencijos ir savižudybių prevencijos tarnybų kūrimą”, projekto Nr. P2018 – VB – UK - 40. Projektas tęsia projektų „Pagalba Rytų Ukrainos sritims, reformuojant psichosocialinės reabilitacijos sektorių”, „Pagalba Rytų Ukrainos sritims reformuojant psichikos sveikatos sistemą ir tęsiant psichosocialinės reabilitacijos sektoriaus pertvarką“ bei „Pagalba Rytų Ukrainos sritimis tęsiant psichosocialinės reabilitacijos sektoriaus pertvarką ir sprendžiant potrauminio streso sutrikimo problemas” metu pradėtas psichikos sveikatos reformas. Apimamos dvi labiausiai nuo karo nukentėjusios Zaporožės ir Chersono sritys. Projektą sudaro du etapai: specialistų teoriniai mokymai Ukrainoje ir gerosios patirties perdavimas Lietuvoje apmokymus vykdant “darbo vietos” principu. Kadangi projektas yra tęstinis, pirmieji pradėję šį projektą jau turi trejų metų gerą vietinę ukrainietišką patirtį. Todėl į mokymus buvo pakviesti ir vietiniai lektoriai iš Poltavos regiono, kurie pristatė savo regiono patirtį plėtojant psichosocialinės reabilitacijos paslaugas Ukrainoje. 
2018 m. gegužės mėnesį atlikta esamos situacijos apžvalga ir buvo įvertinti psichosocialinės reabilitacijos paslaugų teikimo poreikiai ir galimybės. Buvo suteiktos 5 dienų praktinės ekspertų konsultacijos reformuojant psichikos sveikatos sistemą Rytų Ukrainos srityse, sukuriant naujas psichosocialinės reabilitacijos ir kitas tarnybas.
2018 m. rugsėjo mėn. įvyko pirmasis projekto etapas: Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro ir kitų Lietuvos įstaigų specialistai vyko į Ukrainą, kur vykdė teorinius mokymus Zaporožės ir Chersono sričių įvairių įstaigų ir įvairių lygių (gydytojams, psichiatrams, psichologams, socialiniams darbuotojams ir k.t.). Specialistai buvo mokomi teikti psichosocialinės reabilitacijos paslaugas. Taip pat buvo apmokyti Luhansko ir Donecko sričių specialistai darbo su Potrauminio streso sutrikimu ir savižudybių prevencija. Šios veiklos įgyvendinimo metu buvo apmokyta viso 58 Rytų Ukrainos specialistai. Specialistai įgijo būtinų teorinių žinių ir rekomendacijų kaip juos taikyti kasdieniniame darbe.
2019 m. balandžio mėn. prasidėjo antrasis projekto etapas. Per metus atvyks trys grupės po 10 Rytų Ukrainos specialistų, kurie savaitę semsis teorinių ir praktinių įgūdžių Psichosocialinės reabilitacijos srityje “darbo vietos” principu Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre ir kituose analogiškuose Lietuvos psichikos sveikatos įstaigų skyriuose.
 
Š.m. birželio 3 - 7 d. lankėsi 12 Ukrainos sveikatos administratorių grupė iš Zaporožės ir Chersono sričių. Tai departamentų direktoriai, ligoninių ir poliklinikų vadovai, savivaldybių ir regionų administracijų atstovai atsakingi už sveikatos priežiūrą. Delegacijos nariai buvo supažindinti su Lietuvos psichikos sveikatos sistema, naujomis pažangiomis tarnybomis. Lietuvos patirtis jiems ypač aktuali ir naudinga. Todėl didelis dėmesys buvo skiriamas ne tik teoriniams mokymams, bet ir praktiniams užsiėmimas, susitikimams su aukščiausio lygio sveikatos administratoriais ir psichikos sveikatos specialistais bei darbui pažangiausiose Lietuvos psichikos sveikatos įstaigose. Taip pat buvo vykdomi papildomi sveikatos vadybos ir ekonomikos mokymai.
Svečiai susitiko su LR Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos atstovais. 
Daugiausia laiko svečiai sėmėsi patirties ir praktinių įgūdžių Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, kuris yra daugelio naujųjų tarnybų (Krizių intervencijos, Psichosocialinės reabilitacijos, Psichosocialinės reabilitacijos ir kt.) Lietuvoje pradininkas. Taip pat susipažinta ir su kitų sveikatos priežiūros įstaigų – Karoliniškių poliklinikos, Šv. Roko slaugos ligoninės gerontopsichiatrijos skyriaus, privataus radiologijos centro „Affidea“ darbo organizavimu.
Projektas finansuojamas Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis.