Naujiena

Visuomenės dėmesiui specialistų paskaitos apie valgymo sutrikimus

2022 01 14


Valgymo sutrikimai yra elgesio būklės, kurioms būdingas sunkus ir nuolatinis valgymo elgesio sutrikimas bei su juo susijusios kankinančios mintys ir emocijos. Tai gali būti labai rimtos būklės, turinčios įtakos fizinei, psichologinei ir socialinei funkcijoms. Nors valgymo sutrikimų sąrašas ilgėja, pagrindiniai ir daugiausiai gyvybių nusinešantys valgymo sutrikimai išlieka du – nervine anoreksija ir nervinė bulimija.

Rimti valgymo sutrikimai paveikia net iki 5 proc. moterų ir 2 proc. vyrų visame pasaulyje, jie kamuoja kelis milijonus žmonių, dažniausiai moteris nuo 12 iki 35 metų. Nors kai kurie sutrikimai, ypač nervinė anoreksija ir nervinė bulimija, dažniau pasitaiko moterims, vis dėlto šie sutrikimai nepaiso nei lyties, nei amžiaus, nei rasės, nei socialinės padėties.

Valgymo sutrikimai gali atsirasti kartu su kitais psichikos sutrikimais, dažniausiai nuotaikos ir nerimo sutrikimais, obsesiniu kompulsiniu sutrikimu, piktnaudžiavimo alkoholiu ir kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis. Tyrimai rodo, kad genai ir paveldimumas gali didinti valgymo sutrikimų riziką, tačiau šie sutrikimai gali kamuoti ir tuos, kurių šeimoje nėra genetinės predispozicijos.

Gydymas sudėtingas, jis apima psichologines, elgesio, mitybos ir kitas medicinines komplikacijas. Specialistams nerimą kelia neadekvatus sergančiųjų ir jų artimųjų požiūris į valgymo sutrikimus bei jų gydymą, problemų dėl valgymo ir svorio neigimas, nenoras keisti mitybos įpročių. Netinkamos mitybos arba valgymo elgesio pasekmės gali būti širdies ir virškinimo trakto problemos, kitos net ir mirtinos ligos. Tik laikantis tinkamos medicininės priežiūros ir specialistų rekomendacijų, valgymo sutrikimų turintys asmenys gali grįžti prie sveikos mitybos įpročių ir susigrąžinti emocinę bei psichologinę sveikatą.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro specialistai, dirbantys Valgymų sutrikimų centre, vykdydami Vilniaus miesto savivaldybės finansuojamą projektą, paruošė 9 edukacines paskaitas valgymo sutrikimų tema. Tikimės, kad tai bus naudinga ir specialistams, ir pacientams bei jų artimiesiems. Paskaitas išklausyti galite YouTube kanale:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL0yWu4VW-ykN5ej5g8qYhiVmgqnQmNil3

Būtina žinoti, kad šiuo metu valgymo sutrikimų specialistai turi visą kompleksą priemonių, leidžiančių sėkmingai gydyti valgymo sutrikimus ir palaikyti gerą savijautą. Tiesa, gydymas ilgas, prireikia daug pastangų ir artimųjų palaikymo, bet svarbu ieškoti pagalbos ir neslėpti problemų, nes jos pačios niekur nedings.