Naujiena

Psichologų konsultacijos

2020 04 23


Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro psichologai padės avarijose nukentėjusiems, traumas patyrusiems ir panašiose krizinėse situacijose atsidūrusiems žmonėms

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras bendradarbiaudamas su Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotimi nuo praeitos savaitės pradėjo teikti profesionalias psichologines konsultacijas krizinėse gyvenimo situacijose atsidūrusiems žmonėms. Vilniaus GMP medikai pastebėjo, kad greta skubios fizinės pagalbos žmogui, labai dažnai tokios pat neatidėliotinos psichologinės pagalbos reikia ir greta esantiems artimiesiems. Skubios psichologų konsultacijos ypač reikalingos įvykus nelaimingiems atsitikimams (autoavarijų vietose, savižudybės, sunkios traumos ar staigios mirties sukrėstiems artimiesiems ir kitais kriziniais gyvenimo atvejais).  Tokios paslaugos, kai psichologas vyksta kartu su GMP brigada, atsiradimas, bendradarbiaujant Vilniaus GMP ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrui, jau buvo planuojama anksčiau, tačiau visus planus sujaukęs karantinas, kartu ir dar labiau išryškino jos poreikį. Todėl buvo nuspręsta pradėti nedelsiant. Tiesa, kol kas dėl karantino psichologas nevyksta kartu su GMP brigada, tačiau jai atvykus į vietą, pacientus, jų artimuosius ir GMP darbuotojus konsultuoja nuotoliniu būdu.

Psichologai budi 7 dienas per savaitę kasdien po 12 valandų, kol kas tik dienos metu, tačiau planuojama pagalba teikti visą parą.

VMPSC direktorius Martynas Marcinkevičius akcentavo, kad ir patys psichologai džiaugiasi, galėdami būti naudingi krizinėse situacijose, kai vien skubios medicinos pagalbos medikų nepakanka. Jis teigė, kad neatmetama galimybė, jog dabartinėje įtemptoje ir medikams nesaugioje situacijoje ir patiems skubios medicinos pagalbos specialistams gali prireikti ekstrinės psichologų pagalbos.

Ši paslauga, teikiama dar tik antrą savaitę, tačiau ir per tokį trumpą laiką sulaukta nemažai skambučių dėl įvairiausių krizinių situacijų ir neabejojama, kad tokios paslaugos bus teikiamos ir po karantino pabaigos.