Naujiena

Startuoja Atviros psichiatrijos mėnuo

2020 09 10


Startuoja tradicinis ir kartu netradicinis

„Atviros psichiatrijos mėnuo“

Nuo 2015 m. Psichikos sveikatos vadybos asociacija kasmet visoje Lietuvoje inicijuoja „Atviros psichiatrijos mėnesį“. Šis mėnuo trunka nuo rugsėjo 10 d. – Savižudybių prevencijos dienos iki spalio 10 d. – Pasaulinės psichikos sveikatos dienos. Mėnesio tikslas – šviesti visuomenę apie psichikos ligų prevenciją, skatinti destigmatizaciją, mažinti psichikos ligų ir psichiatrijos baimę. Žmonės skatinami nekentėti ir nebijoti laiku kreiptis pagalbos. 

Pasaulį paralyžavusi Covid-19 pandemija ne tik nesumažino mūsų noro tęsti šį projektą, tačiau dėl šios pandemijos, karantino, socialinės izoliacijos blogėjanti visuomenės ir atskirų žmonių psichikos sveikata dar labiau paskatino mus tęsti šią iniciatyvą. Nors negalime padėti stabdyti Covid-19 infekcijos plitimo, tačiau galime pasistengti sumažinti jos pasekmes žmonių psichikos sveikatai. 

Natūralu, kad šių metų Atviros psichiatrijos mėnesio pagrindinė tema bus Covid-19 pasekmės žmonių psichikos sveikatai ir kaip šią žalą sumažinti. Pandemija pakoregavo ne tik renginių temas, tačiau ir formatą, todėl daugelį renginių planuojame vykdyti nuotoliniu būdu. Kaip ir kasmet planuojamos įvairios edukacinės paskaitos, diskusijos su specialistais, anoniminės nuotolinės pacientų konsultacijos. 

Taip pat parengsime 10 nuotaikingų reportažų ir sugriausime (arba patvirtinsime…) 10 populiariausių mitų apie psichikos sveikatą ir psichikos ligas. „Valgymo sutrikimai – jaunų merginų išsigalvojimas“, „Depresija – tinginių liga“, „Antidepresantai žmogų paverčia daržove“ – tokie ir panašūs mitai lig šios dienos pacientams trukdo ne tik pasveikti, bet ir kreiptis pagalbos į specialistus. 

Tai tapo dar svarbiau, kuomet susidūrėme su psichiatrijoje nauju reiškiniu – „Covid psichoze“. Apie ją ir kalbėsime pirmosios tiesioginės transliacijos metu.

Susitinkame rugsėjo 14 d.  (pirmadienį) nuo 13:00 valandos virtualioje VASAROS LIGONINĖS Facebook‘o erdvėje https://www.facebook.com/VASAROSligonine

 

Renginyje dalyvauja Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentė Ramunė Mazaliauskienė

Psichikos sveikatos vadybos asociacijos valdybos pirmininkė Ona Davidonienė

„Psichikos sveikatos iniciatyvos“ direktorė Nijolė Goštautaitė Midttun

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Ūmios psichiatrijos skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius

 

Išankstinių klausimų laukiame e-paštu komunikacija@vasaros.lt iki rugsėjo 14 d. 9 val.

Kviečiame pasidalinti šia informacija su visais, kam rūpi psichikos sveikata !

 

Na, o konferencijos įrašą ir visą kitą informaciją apie 2020 m. Atviros psichiatrijos mėnesio renginius visada rasite Atviros psichiatrijos mėnesio Facebook’o paskyroje:

https://www.facebook.com/Atviros-psichiatrijos-mėnuo-697867910312692