Naujiena

Gegužės 12-oji – Tarptautinė slaugytojų diena

2021 05 12


Tam, kad ligoninėje darbas vyktų sklandžiai, nepakanka vien funkcinių pastatų, pažangiausių technologijų, skaitmeninių sprendimų ir gydytojų. Reikalingas pakankamas skaičius slaugytojų, kurie padeda išlaikyti ir įveiklinti sveikatos priežiūros sistemą kaip visumą.

Slaugytojų darbas yra labai sudėtingas tiek fiziškai, tiek ir dvasiškai. Šioje profesijoje lieka tik dvasia stiprūs, kantrūs, malonūs, jautriai reaguojantys į pacientų nusiskundimus asmenys. Kas kenčiančiam žmogui gali būti kilniau už gailestingumą? Nenuostabu, kad slaugytojos anksčiau buvo vadinamos gailestingosiomis seserimis, sesutėmis.

Slaugytojo, kaip ir bet kurio kito medicinos specialisto, profesija yra labai sunki, sudėtinga ir atsakinga. Darbas vyksta nuolat bendraujant su žmonėmis, daugeliu atvejų kenčiančiais įvairias kūno ir dvasios kančias. Tai reikalauja didelio emocinio ir psichinio stabilumo. Kasdien tenka klausytis pacientų aimanų, skundų dėl ligos sukeltų negalių. Bet neretai tenka išklausyti ir istorijas apie juos kamuojančias kasdienio gyvenimo problemas. Nuolat tenka guosti, raminti, drąsinti, suteikti viltį. Slaugytojai yra tikri pacientų psichologai. Nepasydami nuovargio, jie oriai įveikia visus darbo sunkumus ir kiek tik gali kokybiškai atlieka savo pareigas.

Slaugytojų darbas nuolat keičiasi, nes keičiasi žmonių sveikatos poreikiai, gerėja visuomenės sveikatos švietimas, be to, plečiasi slaugytojų veiklos sritys, didėja atsakomybė sveikatos sistemoje. Jie visada yra paciento „greitieji pagalbos testai“ – pirmieji pamato, padeda, stebi, pataria, palaiko pacientą ir jo artimuosius.

Mieli slaugytojai, Jūsų profesinės žinios, širdžių šiluma ir stipri dvasia yra raktas į sėkmę gydant sergančiuosius. Dėkojame Jums, savo gyvenimą paskyrusiems kilniam darbui.