Naujiena

Pagalbos galimybės išgyvenant psichologinę krizę

2022 11 25


Sužinokite daugiau apie savižudybės reiškinį ir kaip jo išvengti, apsilankykite nacionalinėje savižudybių prevencijos interneto svetainėje tuesi.lt. Joje pateikiama informacija apie savižudybės rizikos ženklus, priežastis bei visuomenėje egzistuojančius mitus, taip pat pagalbos būdus ir galimybes konkrečioje savivaldybėje. Svetainė pritaikyta visiems: savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui, šalia jo esantiems žmonėms bei profesionalią pagalbą teikiantiems specialistams.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre veikia  Savižudybių prevencijos skyrius. Čia konsultuojami ketinantys nusižudyti ar aktyvių minčių apie savižudybę turintys, bandę nusižudyti bei artimojo savižudybę patyrę pacientai.

Skyriaus psichologės įvertina savižudybės riziką, taiko trumpalaikę terapiją po mėginimo nusižudyti (ASSIP), esant reikalui suteikia tęstines psichologines konsultacijas. Pacientai turi galimybę gauti konsultacijas visą gydymosi ligoninėje laikotarpį (net ir perėję gydytis į kitą skyrių ar dienos stacionarą). Be to, esant reikalui ir galimybei į procesą įtraukiami ir paciento artimieji. Sutinkant pacientui, jų artimiesiems suteikiama daugiau informacijos apie savižudišką elgesį, jo ypatumus, aptariama, kokia artimojo pagalba gali būti reikalinga. 

Savižudybių prevencijos skyriuje taip pat atliekama atvejo vadyba: išrašant pacientą, kuris buvo gydomas po bandymo nusižudyti, duomenys perduodami jo psichikos sveikatos centrui, sutariama konsultacija su jo psichiatru ir/ar psichologu per artimiausias 5 darbo dienas.

Kviečiame peržiūrėti vaizdo klipus:

  1. Jurgitos istorija (https://youtu.be/NoVMfyBa9pA);
  2. Julijos istorija (https://youtu.be/wA2X3_1SqKM);
  3. Antano istorija (https://youtu.be/WIpcaMWLivs);
  4. Aleksandros istorija (https://youtu.be/7dTw7QLXi1A).